Ati x800 na agp

O wszystkim co nie pasuje w innych kategoriach

Ati x800 na agp

Postprzez doctorek w Pią Paź 17, 2008 9:12 am

Witam

Zadaje to pytanie chociaż nie uzyskałem odpowiedzi na żadnym innym forum.
Od kiedy dystrybucje przeszły na nowy kernel na wisne tego roku nie mogę zainstalowac poprawnie zamknięte sterowniki od ATI. Z tego co wyczytałem na różnych forach nie jestem sam, problem mają użytkownicy którzy posiadają nowe karty graficzne na których jest zainstalowany mostek pcie->agp.

Generalnie moja karta jest zaprojektowana na tylko na pcie, ale producenci aby nie pozbawić sie zyskó wymyślili mostek tłumaczący na agp8x, jak zainstaluje sie system ze sterownikami mesa to sterownik pokazuje że karta jest pcie a to nei prawda bo jest agp8x. Z tym że na mesie działa.

Wada nie jest zależna od dystrybucji , ten sam problem jest na Ubuntu, openSuse, mandrivie. Ostatnio próbowałem uruchomić na Mandriva One 2008, i to samo.

Problem polega na tym że jak próbuje uruchomić się środowisko graficzne , niezaleznie czy to jest KDE czy GNOME pojawia się czarny ekran, startowanie ststemu z róznymi paramertami nie pomaga. Chce pograc sobie w gry a nie mogę. Tylko na PCLinuxOS 2007 działa zamkniety sterownik ATI instalowany z repozytorium ale nie chce stosować tej dystrybucji bo nei ukrywam że zależy mi na kilku wodotryskach.

Prosiłbym o info czy ktos już spotkał sie z takim problemem i go rozwiazał.

PS. Sterownik umiem zainstalować, także to jest wina konfiguracji systemów , ale nie znalazłem sposobu na jego rozwiązanie

pzdr doctorek
doctorek

Dołączenie: Pią Paź 17, 2008 8:52 am

Re: Ati x800 na agp

Postprzez cfg w Pon Paź 20, 2008 12:59 pm

Myślę, że odpowiedź znajdziesz na tym forum: http://forum.ubuntu.pl/index.php. Jeżeli nie, to pewnie ktoś kompetentny zaraz znajdzie tam rozwiązanie.
Pozdrawiam
cfg
cfg

Dołączenie: Pon Wrz 15, 2008 7:08 am

Powróć do OFF TOPIC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość